آمادگی سرکنسولگری ترکمنستان برای جشن مراسم مختومقلی فراغی
مارقوش به نقل از سرکنسولگری ترکمنستان در مشهد:
مراحل آمادهسازی به مناسبت برگزاری جشن 290 سالگی متفکر بزرگ و شاعر کلاسیک ملت ترکمن و تمام مشرق زمین مختومقلی فراغی آغاز گردید.

رئیس جمهور ترکمنستان
ریاست محترم جمهوری ترکمنستان قربان قلی بردی محمدوف در سخنرانی خود سهم بزرگ مختومقلی فراغی در گنجینه ارزشهای معنوی بشریت را تاکید کرد و همچنین متذکر شد که این واقعه مهم در تاریخ 18 ماه می – سال 2014 (28/2/93) در سطح بین المللی و بسیار وسیع جشن گرفته خواهد شد که شایسته میراث ارزشمند فرزند بزرگ ترکمن باشد.
روز جشنواره مختومقلی فراغی در کشور همسایه ما نیز دارای ارزش بالایی میباشد. محل مقبره آن بزرگوار در استان گلستان قرار دارد که از قدیم الایام محل اسکان ترکمن ها می باشد. در نتیجه ی برقراری مناسبت دوستانه بین دو کشور از آغاز اولین سال های استقلال ترکمنستان امکان زیارت سنتی هیئتهای ترکمنستان در محل آق توقای استان گلستان بوجود آمد.
در دانشگاه تهران هر سال روز آثار مختومقلی فراغی برگزار میشود که این مورد به یک سنت دوستانه تبدیل شده است. این جشنوارهها را نمایندگان ترکمنهای ایران برگزار میکنند که در این دانشگاه به تحصیل مشغولاند. در برگزاری این مراسم دانشمندان ایرانی نیز با لذت و ابتکار خاصی شراکت دارند.
در ایران در سطح کشوری میراث آثار مختومقلی فراغی در طیف وسیعی ترویج شده است. سخنان سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکمنستان آقای غلامرضا باقری را به یاد میآوریم: “ما میخواهیم بسیار عمیق، زندگی و آثار مختومقلی فراغی را بیاموزیم. این آثار متعلق به تمام بشریت است. در این رابطه او نه تنها یک شاعر ترکمن که او برای ما و سایر ملتهای تمام دنیا ارزشمند است. مختومقلی فراغی همچنین شاعر ما نیز میباشد. آثار او چندین بار در تهران و گنبد کاووس منتشر شده است. در این موضوع مقدار زیادی مقالات و آثار علمی نوشته شده است”.
در روبروی مقبره بر روی محل آرامگاه شاعر ترکمن ایرانی احترام خود به متفکر ترکمن را تایید کرد. (مراسم گشایش روز 17 ماه می سال 1999برگزار شد). ایده ساخت و ساز این آرامگاه را هموطن ایرانی ما مراد دوردی قاضی مطرح کرد. در پیشگفتار او در کتاب “آثار کامل مختومقلی فراغی” که در سال 1965 در نشریات قابوس منتشر شده است، سطور زیر به چشم میخورد: “بدون هیچ گونه شک و شبههای مختومقلی فراغی هم ردیف شاعران مشهوری مانند سعدی، حافظ، عمرخیام و نظامی میباشد”.
علاوه بر این، سازمان بین المللی فرهنگ ترک (ت.یو.ر.ک.س.او.ای.) نام هر سال را به افتخار فردی که سهم بسزایی در ادبیات جهان دارد، اعلام مینماید. بدین ترتیب سال 2014 به نام سال مختومقلی فراغی اعلام شده است که این امر اهمیت بین المللی آثار او را تاکید می کند.
به مناسبت سال 2014 که سال مختومقلی فراغی اعلام شده است در موضع آثار هنری شهر آنکارا (ترکیه) چندین مراسم ویژه برگزار گردید. دانشمندان و ادیبان و مختومقلی شناسان در سخنرانیهای خود در مورد صفحات ارزشمند آثار و زندگی این شاعر و عارف بزرگ سخنرانی کردهاند که قبلا گفته نشده بود.
مختومقلی فراغی در قلب ما زنده است. با مطالعه آثار او ما ابتدا خودمان را تربیت میکنیم و سپس گذشتگانمان را به یاد میآوریم. با آثار شاعر، یا به عبارتی دیگر، با ایدههای مختومقلی فراغی ما به قرن 21 وارد میشویم. این ایدهها برای ملتهای دیگر نیز بسیار جالب است. آنها ابتکار اصلی و پیشنهادهایی میباشند که از زبان رییس جمهور محترممان قربان قلی بردی محمدوف در تریبون بلند سازمان ملل متحد گفته شد.
با تکیه بر اساس ملیت و اندیشمندی ملت ما این ابتکارات قطعا ملحوظ میگردد. در نتیجه جامعه جهانی به دنبال راههای اجرای مواردی میباشد که لیدر ملی ما بوسیله سازماندهی کنفرانسهای بینالمللی اظهار میدارد.
مختومقلی فراغی شاعر ترکمنها در گذشته، در حال و در آینده خواهد بود. بدون توجه به این مورد که با تلاش رییس جمهور محترممان قربانقلی بردی محمدوف، ما مراسم 290 سالگی تولد شاعر تمام ملتها را برگزار میکنیم. به نظر ملت ما مختومقلی فراغی همیشه زنده و جاودان خواهد بود و علاوه بر این آثار او با اندیشمندی عمیقش ملیت و واقعیت را تغذیه میکند.
مختومقلی فراغی- شاعر قلب های ماست.
سرکنسولگری ترکمنستان در مشهد
ارسال مطلب: خلیل یزدانی / آق آباد
مارقوش / دايرة المعارف جامع ترکمنهاي جهان
www.margush.ir
telfax: 0172-2221228
tel: 0172-2291449
mob:+98 9392291449
استفاده از مطالب سايت با قيد منبع مانعي ندارد.