دانه جو کشف شده در دامنه زاگرس متعلق به 12000 سال قبل
دانه جو کشف شده در دامنه زاگرس متعلق به 12000 سال قبل
بر اساس کشفیات جدید،ایرانیان، قدیمی ترین کشاورزان جهان بودند
محققان دانشگاه توبینگن آلمان در حفاریهای خود در حاشیه رشته کوه زاگرس در ایران موفق به کشف آثار و بقایای جوامع کشاورزی مربوط به عصر حجر شدند.
این یافتههای باستان شناسی کاملترین تصویری است که از دوره های اولیه کشاورزی انسانها یافت شده و نشان میدهد که مردمان ساکن فلات قاره ایران در کشف و توسعه کشاورزی نقش مهمی داشتهاند.
این یافتهها نشان میدهند که مردمان ساکن این مناطق از دوازده هزار سال پیش جو، عدس و لوبیا پرورش می دادهاند.
تاکنون فرضیه رایج دربین مورخان این بود که کشاورزی در بخشهای غربی منطقهای که «هلال حاصلخیز» نام گرفته است یعنی بخشهایی از غرب ترکیه، سوریه، عراق، اردن و فلسطین آغاز شده است چون تمام شواهد مربوط به دورههای اولیه کشاورزی در آن نقاط کشف شده بود.
اما اکنون ثابت میشود که ایران یعنی بخش شرقی این هلال حاصلخیز نیز در همان زمان محل اولین تجارب کشاورزی انسانها بوده است.
بخش دیگری از یافتههای باستان شناسان ابزارهای سنگی را شامل میشود که برخی از آنها مخصوص خرد کردن دانههای غلات و حبوبات بوده است. علاوه بر این مقداری هم دانههای غلات و حبوبات کشف شده که به گفته باستان شناسان نیم سوز شدهاند ولی با وجود این محتویات این دانهها به خوبی حفظ شده است.
بر اساس سطوح ایزوتوپ های رادیواکتیو یا اتم های عناصر یکسان با وزن مولکولی متفاوت، حضور انسان در این منطقه از رشته کوه زاگرس بین 9 هزار و 800 تا 12 هزار سال قبل تخمین زده می شود.
گزارش کامل این تحقیقات در شماره اخیر مجله «ساینس» منتشر شده است.
منبع:
مارقوش / دايرة المعارف ترکمن صحرا
www.margush.ir
telfax: 0172-2221228
tel: 0172-2291449
mob:+98 9392291449
استفاده از مطالب سايت با قيد منبع مانعي ندارد.