در مراسم بزرگداشت مختومقلی آق قلا چه گذشت؟ 23 اردیبهشت
مارقوش به نقل از اولکامیز:
در حالیکه چند سال است که در آق قلا خبری از برگزاری مراسم مختومقلی نبود سرانجام برگزاری این رویداد بزرگ در دوره الیاس هیوه چی موجی از امید و نشاط را در جامعه به وجود آورد. حرکتی که موثر و ستودنی بود بود.
علاقمندان به فرهنگ و ادبیات در آق قلا بار دیگر در شهر خود شاهد جشنی فرح بخش و دل انگیز برای مختومقلی بودند.
بزرگداشت شاعر نامی ترکمن مختومقلی فراغی به همت اعضای شورای شهر و فعالان و با حمایت فرماندار و شهردار فرهنگدوست آق قلا عصر سه شنبه بیست و سوم اردیبهشت برگزار شد.
مراسم با قرائت قرآن توسط نورجان قاری صحنه استاد حوزه علمیه مصلحی آذین یافت . پس از به اهتزار درآمدن سرود پر افتخار جمهوری اسلامی فرماندار آق قلا سخن گفت .وی مختومقلی را متعلق به همه مردم جهان دانست و گفت: این شاعر بزرگ را نمی توان برای یک مکان و منطقه خاص محدود کرد بلکه او فراتراز یک قوم و سرزمین است . مختومقلی پدر ادبیات ترکمن نام دارد و یکی از هفت ستاره درخشان فرهنگ و ادبیات می باشد.

الیاس هیوهچی افزود: مختومقلی در اشعارش در ارتباط با مسائل اجتماعی به مانند عدالت حاکمان ، برپایی قسط و عدالت اسلامی سخن گفته و ما را به پشتیبانی و دفاع از مظلومان و مقاومت و ایستادگی در برابر ظالمان دعوت می کند.
وی تصریح کرد : مخاطب مختومقلی فقط ترکمنها نیستند بلکه او با نگاهی جهان شمول به همه مردم دنیا پیام می دهد. تمایز اشعار مختومقلی در حکمت اشعار اوست. آموزه های دینی در اشعار او فراوان است. مختومقلی تفاسیر قرآن را به زبان شیرین ترکمنی ، ساده و روان و قابل فهم بیان کرده است. راز ماندگاری اشعار او در همین حکمت اشعار اوست.
فرماندار آق قلا گفت: لازم است همه عزیزانی که در عرصه فرهنگ و ادبیات تلاش می کنند عمق بیشتری به اشعار او پیدا کنند .
سخنران دوم مراسم حجت الاسلام ولی نژاد رئیس تبلیغات استان گلستان بود.وی از محبت اهل سنت به پیامبر و اهل بیت پیامبر سخن گفت .

در این مراسم که جشنی بزرگ و باشکوه بود و جمعیت کثیری از مردم فرهنگدوست آق قلا و روستاهای اطراف حضور داشتند. خلیفه باغشی دردی طریک خواننده نام آور موسیقی سنتی ترکمنی پس از ماهها سکوت بار دیگر در یک مراسم مردمی به صحنه آمد و به مشتاقان خود پاسخ داد . وی دو قطعهی ” شیر خدا علیدیر” و “قارداش عبدالله ” را اجرا کرد و شوری در دلها افکند. نوای شیرین دردی طریک که برخی ها او را به شجریان ترکمنها مانند میکنند بیانگر این بیت مولانا بود:
خشک سیم و خشک چوب و خشک پست از کجا می آید این آوای دوست

شاعر ستار سوقی که راه و مرام مختومقلی را تداوم می بخشد شعر قوشه گوهر را در وصف دو بزرگمرد ادبیات ترکمن مختومقلی و پدرش دولت محمد آزادی قرائت کرد و مورد تشویق حاضرین قرار گرفت.
لحظاتی بعد بانگ نی ماشان کسلخه هنرمند کل آّبادی به اهتزاز درآمد. نوایی که محزون بود و یادآور این بیت مولانا :
آتش است این بانگ نای و نیست باد
هر که آین آتش ندارد نیست باد

در این مراسم گروه موسیقی سنتی آق قلا دو بار به صحنه آمدند بار اول با خوانندگی باخشی جوان و خوش صدا ابراهیم اراز نیازی و بار دوم با صدای پخته و رسای جلیل سقر شور و شعفی به مجلس بخشیدند .

اجرای سرود ای ایران به دو زبان فارسی و ترکمنی توسط گروه اوغلان باخشی به رهبری غبار گلدی نژاد و با ترجمه منصور طبری اشک شوق در چشمان برخی از حاضرین جاری ساخت . اجرای این گروه که از گنبد آمده بودند از بهترین و جذاب ترین قسمت های مراسم بود .
اجرای ذکر خنجر توسط گروه ساوچی صحنه سفلی یادآور شجاعت و مردانگی مردان ترکمن بود.

لاله خوانی زنان ترکمن از سوز و هجران ، آمال و آرمانهای زنان و دختران ترکمن در برههای از تاریخ خبر میداد .
این مراسم دیدنی با قرعهکشی بین شرکت کنندگان در مسابقه ادبی پایان یافت .
مرجان توماج دختر شاعر رحمان قلی توماج در این مراسم یکی از اشعار دیوان مختومقلی را با لحن شیوا و زیبای خود دکلمه کرد.
و اما در حاشیه چه گذشت :
مجریان مراسم احمد اسماعیلی و بی بی سارا سوقی هر دو از گویندگان توانای صدا و سیما بودند. اسماعیلی علیرغم اینکه از او خواسته شد تا زمان برگزاری مراسم مردمی مختومقلی در آق توقای را به اطلاع مردم برساند ولی در کمال حیرت از اعلام این خبر خودداری ورزید. گویی وی محوطه پنج شنبه بازار آق قلا را با ساختمان رادیو گرگان اشتباه گرفته بود. این حرکت رئیس شورای شهر آق قلا مورد اعتراض برخی از فعالین و رسانه ها قرار گرفت .

حضور میهمانان گنبدی برجسته بود.
نقدی گل چشمه ، سارلی و شکیبایی سه مشاور استاندار در امور ترکمنها حضور داشتند.
امامی و طاهری هر دو نماینده گرگان و آق قلا آمده بودند.
یوسف بسنجیده از مدیر کل امور اقتصادی استانداری حضور داشت که بعد از مراسم به دیدار آخوند رهبر رفت .
زحمت اصلی مراسم بر دوش پنج تن بود ( آنا محمد دلیجه ، ایوب گرکز ( دو عضو شورا )، عید محمد میرزاعلی، حامد دلیجه و رحمانقلی توماج ( فعالین فرهنگی ).
حضور اصحاب رسانه، مخصوصا رسانه های مجازی مانند اولکامیز – ورکانه – ترکمن ایلی – مارقوش – سپید دژ چشمگیر بود .
سیستم صوتی ضعیف بود.
جای ابراهیم عدلی هنرمند آق قلایی خالی بود. وی در مراسم حضور نداشت .
پس از مراسم جلسه مجمع حامیان روحانی در منزل حامد دلیجه خبرنگار اولکامیز تشکیل شد .
لطیف ایزدی
عکاس: یاشار نیازی / مارقوش ترکمن صحرا
*** *** ***
مارقوش / دايرة المعارف جامع ترکمنهاي جهان
www.margush.ir
استفاده از مطالب سايت با قيد منبع مانعي ندارد.
تقدیر و تشکر از اینکه رسالت خطیر اطلاع رسانی را که حق شایسته ملت و شهروندان عزیز را بر عهده گرفتید امیدوارم در این امر موفق باشین. fبه ما هم سر بزنید
با سلام خدمت دوست و سرور گرامی، نظرات و دیدگاههای شما باعث دلگرمی و در ادامه کار انگیزه ماست…
انشاء الله در مسئولیتی که از طرف مردم شریف منطقه به شما اعتاء گردیده کمال دقت و جدیت را داشته و در لباس خدمت به انسانها در زیر پرچم جمهوری اسلامی ایران موعد بوده، همیشه آزاده و سربلند باشید.
وب لاگ شما واقعا جای تقدیر دارد و از مطالب آن معلوم است که در جهات اطلاع رسانی و خدمت به مردم میباشد.
همیشه شاد و پر بار باشید…http://shoraaghghala.blogfa.com/
چرا که بهترین نوع موفقیت از موفق کردن دیگران عاید انسان میشود…
مثل همیشه عالی و دقیق و کامل.لایک استاد
سلام سنتوری لطف داری کار شما هم درسته…
مراسم مختومقلی در ÷یش رو هم داری… از همه عاشقان فرهنگ و ادبیات ترکمن دعوت میکنیم در مراسم بزرگداشت مختومقلی در بجنورد شرکت داشته باشند. ما خادمی بیش نیستیم در پیشبرد فرهنگ و تاریخ باستانی ترکمن. موفق باشید.