دستآوردهای بلند راهبرد صلحجویی و توسعه
سیاست بیطرفی ترکمنستان:
دست آوردهای بلند راهبرد صلح جویی و توسعه
مارقوش تورکمن صحرا- اخبار تورکمنستان: سیاست خارجی مبتنی بر اصول صلح دوستی، در روابط سیاسی بینالمللی به پیشرفتهای بلندی دست مییابد.ما این مورد را در روابط و همکاریهای ترکمنستان با کشورهای همسایه، منطقه و سایر کشورهای دنیا که بر اساس اصول دوستی، حسن همجواری، احترام و سود متقابل به مورد اجرا می گذارد، پی می بریم و شاهد آن میباشیم که دولت ترکمنستان و سیاست خارجی این کشور پایبند به این اصول میباشد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تورکمن نیوز، سیاست بیطرفی ترکمنستان که به همت رئیس جمهور محترم ترکمنستان به مورد اجرا گذاشته می شود، و سیاست خارجی دولت این کشور نیز مبتنی بر آن اجرا و دنبال می شود، در سطح مجامع جهانی مورد استقبال گسترده قرار می گیرد. این مورد در حالی است که خود اصل بیطرفی ترکمنستان در از سوی مجمع عمومی سازمان ملل به تصویب رسیده است و در این خصوص سازمان ملل قطعنامه مخصوصی را نیز صادر کرده است که در نیا یک واقعه بینظیر میباشد.
دولت ترکمنستان سیاست خود را بر اساس اصول دوستی، حسن همجواری، احترام و سود متقابل با کلیه کشورهای دنیا استوار می سازد و دولت ترکمنستان به پایبندی خود به این اصول بلند همواره پایبند بود و است.
آقای «قربانقلی بردیمحمداف» رئیس جمهور محترم ترکمنستان در اجلاس رشی سفیدان این کشور که در تاریخ 20 اکتبر سال 2014 میلادی برگزار شد، طی سخنرانی خود بر ابعاد مختلف اصل بیطرفی که جهت روابط بینالمللی براساس احترام و سود متقابل با کلیه کشورهای که روابط و همکاری داریم، تآکید کردهاست.
به این ترتیب رئیس جمهور ترکمنستان سال 2015 میلادی که بیستمین سالگرد تصویب بیطرفی ترکمنستان است، این سال را به عنوان بیطرفی و صلح نامگذاری کردند که از اهمیت فراوان برخوردار می باشد و یک رویداد مهم در سطح ملی و جهان و عموم بشریت میباشد.
اصل بیطرفی ترکمنستان در واقع در سیاست خارجی این کشور نیز جایگاه مهمی را به خود اخصاص داده است که در برنامه ملی سیاست خارجی ترکمنستان برای سالهای 2013 الی 2017 میلادی به صورت قید شده و به مهمترین محور سیاست خارجی دولت ترکمنستان تعیین شدهاست.
تصویب اصل بیطرفی ترکمنستان در سال 1995 میلادی در تاریخ 12 دسامبر در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل را یک حادثه سرنوشتساز برای این کشور بود.
بیطرفی ترکمنستان، دیپلماسی است که از فرهنگ حقوقی و انساندوستی مردم این کشور نشأت گرفته و میتواند نمونهای برای کل جامعه جهانی باشد زیرا ترکمنستان همواره روابط اقتصادی، سیاسی و فرهنگی با همه کشورهای دنیا را توسعه و گسترش میدهد.
رئیس جمهور ترکمنستان همواره تأکید می کنند که اصل بیطرفی ترکمنستان نقش مهمی را در تعاملات سیاسی، اقتصادی و علمی- فرهنگی با کشورهای خارجی و نیز در به کارگیری ابعاد مختلف راهبردی سیاست خارجی ترکمنستان ایفا میکند و ما برای این وضع حقوقی منحصر به فرد ارزش خاصی قائل هستیم.
رئیس جمهور ترکمنستان اظهار اطمینان می کنند که که این کشور در آینده نیز به کلیه مفاد اصل بیطرفی پایبند بوده و سیاست حسن همجواری، همزیستی مسالمتآمیز، دوستی و گسترش روابط و همکاریهای بینالمللی را ادامه خواهد داد زیرا این سیاست به صورت کامل جوابگو اولویتهای ملی و منافع مجامع جهانی و امنیت و رفاه بشریت میباشد.
هر چند تنها اعلام بیطرفی نمیتواند ضمانت امنیت بینالمللی را با خود به همراه داشته باشد بنابراین در ابتدا ترکمنستان مکانیسم اشتیاق بیطرفی خود را با جامعه جهانی هماهنگ کرده که در نتیجه در دنیا اولین کشوری شد که با توافق و رضایت تمام کشورهای عضو سازمان ملل متحد، موقف بیطرفی را به دست آورد.
این واقعه در 12 دسامبر سال 1995 (21 آذر 1374) در جلسه شورای عمومی سازمان ملل در نیویورک به وقوع پیوست که در آن تمام 185 عضو سازمان ملل بدون استثنا به «بیطرفی دائمی ترکمنستان» رأی مثبت دادند.
با به دست آوردن موقعیت جدید، ترکمنستان بیطرف، التزامات اساسی را در قبال جامعه جهانی برای خود متعهد شد که اینها شامل غیروابسته بودن با مسائل سیاسی و نظامی، موجودیت ارتش فقط برای حفاظت از صلح و آزادی، دست کشیدن از سلاحهای کشتار جمعی، منع انتقال چنین سلاحها از طریق زمین یا هوا، متعهد بودن به ارزشهای جهانی و اصول دموکراسی، تضمین صلح مدنی در کشور و اداره سیاست خود با همکاری نزدیک سازمان ملل و سازمانهای بینالمللی بود.
این درحالی است که از سوی دیگر، رئیس جمهور ترکمنستان همواره تأکید میکند که با تصویب دکترین نظامی کشورش اجازه فعالیت به هیچ پایگاه نظامی خارجی در خاک کشورش را نخواهد داد.
امتناع بدون قید و شرط از مشارکت در پیمانهای نظامی بینالمللی، ترکمنستان را قادر ساخته تا از کشیده شدن به هرگونه مسائل نظامی در منطقه اجتناب نماید و در عین حال تأمین امنیت خود را نیز تضمین کرده است.
عدم ورود به کشمکشهای نظامی به طوری که در مناطق آسیای مرکزی زیاد اتفاق افتاده، یک دستاورد بزرگ در عرصه سیاست جدید خارجی برای دولت ترکمنستان است.
با توسعه موقعیت بیطرفی ترکمنستان و تقویت فهم آن توسط جامعه جهانی به عنوان راهی مطمئن برای به دست آوردن امنیت، میزان اعتماد سیاسی بینالمللی ترکمنستان به طور قابلتوجهی افزایش یافته است.
امروزه ترکمنستان سطح مستحکمی از روابط با اعتماد بینالمللی با قدرتهای بزرگ و همکاریهای باز و دوستانه با کشورهای همسایه منطقه بویژه جمهوری اسلامی ایران برقرار کرده است.
ترکمنستان قصد دارد در سال جدید میلادی (2015) تصویب اصل بیطرفی ترکمنستان در تاریخ 2 دسامبر سال 1995 میلادی در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل را که امسال بیستمین سالگرد آن است به صورت گسترده گرامی داشته و جشن بگیرد و به همین مناسبت نیز سال جاری میلادی را به عنوان سال بیطرفی و صلح نامگذاری کرد.
نگاهی به ابعاد مختلف اصل بیطرفی ترکمنستان و نقش آن در توسعه پایدار و تامین امنیت عموم بشریت
ترکمنستان در سال 1991 میلادی اعلام استقلال کرد و اندکی پس از این رویداد مهم سیاسی، مکانیسم اصل بیطرفی خود را با جامعه جهانی هماهنگ کرد که در نتیجه ترکمنستان در دنیا اولین کشوری بود که با توافق و رضایت تمام کشورهای عضو سازمان ملل متحد موضع بیطرفی اتخاذ نمود.
این واقعه در 12 دسامبر سال 1995 (21 آذر 1374) طی جلسه شورای عمومی سازمان ملل در «نیویورک» به وقوع پیوست که در آن تمام 185 عضو سازمان ملل ترکمنستان را به عنوان کشوری بیطرف معرفی کردند.
این الزامات شامل غیر وابسته بودن به مسائل سیاسی و نظامی، وجود ارتش برای حفاظت از صلح و آزادی، دست کشیدن از سلاحهای کشتار جمعی، منع انتقال چنین سلاحهایی از طریق زمینی یا هوایی این کشور، متعهد بودن به ارزشهای جهانی و اصول دموکراسی، تضمین صلح مدنی در کشور، اداره سیاست خود با همکاری نزدیک سازمان ملل و سازمانهای بینالمللی است.
اصل بیطرفی ترکمنستان سیاست هوشمندانه جهت حفظ ثبات، امنیت و توسعه پایدار منطقه است.
جهت گیری کلی سیاست خارجی ترکمنستان پس از کسب استقلال با بیطرفی مثبت شناخته و بیطرفی مثبت، سیاستی است که دولتها برای پرهیز از جنگ و ورود به اتحادیههای نظامی اتخاذ مینمایند و همزمان کوشش لازم برای محدود ساختن جنگ و جلوگیری از ورود سایر دولتها به درگیریها را مد نظر قرار میدهند.
اتخاذ سیاست بیطرفی توسط رئیس جمهور فقید ترکمنستان از هوشمندانهترین سیاستهایی است که توانست ضمن حفظ ثبات، امنیت و حاکمیت ملی ترکمنستان، جریان سرمایههای خارجی را نیز به سمت این کشور سرازیر کند.
با انتخاب «قربانقلی بردیمحمداف» به عنوان رئیس جمهور ترکمنستان، دنیا شاهد تحول، تحرک و تقویت شاخصهای بیطرفی مثبت در ترکمنستان شد.
با راهبرد رئیس جمهور ترکمنستان در خصوص ایجاد و تقویت روابط فرامنطقهای که به منظور حضور هر چه فعالتر ترکمنستان در عرصه بینالمللی اتخاذ گردید، اعتماد جامعه بینالمللی به این کشور ارتقاء یافت و اولین نتیجه این اقدام، افتتاح مرکز منطقهای دیپلماسی پیشگیرانه سازمان ملل متحد با همکاری کشورهای آسیای مرکزی در عشقآباد در سال 2007 میلادی بود.
از دیگر ابتکارت رئیس جمهور محترم در سازمان ملل متحد پیشنهاد تصویب قطعنامه حفظ امنیت مسیرهای حمل انرژی در جهان است که مورد توجه جامعه جهانی قرار گرفته و به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل متحد نیز رسیده است.
(ترجمه مقاله خلاصه شد و مهمتارین موارد درج گردیده است)
با سلام
در تایپ مطالب اشکالاتی وجود دارد ،