سکنه اروپا عصرحجر چشمان آبی اما پوست تیره داشتند
طبق همین بررسیها ظهور اروپاییان با پوست روشن بسیار دیرتر ازآنچه که پیشتر تصور میشد، رخ داده است. بنا بر گزارشی که در محله نیچر به چاپ رسیده است، مواد ژنتیکی بدست آمده از دندان بقایای انسان باستانی، موسوم به “لا برانای 1” که استخوانهای او دراعماق یک غار گود در سال 2006 کشف شد، نشانگر نوعی آمیختگی میان پوست تیره و چشمان آبی است .
این گزارش همچنین یادآور شده است که انسان اروپایی در دوره میان سنگی یعنی بین 10 هزار تا 5000 سال پیش، یعنی همزمان با لابرانا، درمکان هایی واقع درعرض های جغرافیایی بالاتر، به دلیل پایین بودن سطح اشعه ماورابنفش، سفید پوست بودهاند.
“کارلوس لالئزا فاکس” از اعضای تیم تحقیقاتی واز موسسه زیست شناسی تکاملی اسپانیا میگوید:«تاکنون فرض براین بود که رنگ پوست روشن تکامل یافته، از دورانی دورتر طی دوران پالئولیتیک (یعنی اواخر عصر سنگ، که حدود 10 هزار تا 50 هزار سال پیش را دربر میگیرد وسپس به عصر سنگ میانه ختم میشود که تا حدود 5000 سال پیش ادامه دارد و دراروپا به عصر نئولیتیک یا عصر سنگ نو می رسد.) در اروپا ظاهر شده است اما اکنون کاملا روشن است که این طور نیست.
به گفته وی این شخص به طور مشخص دارای واریانسی از ژن رنگدانههای افریقایی بوده است. ژنوم لابرانا نخستین انسان شکارچی اروپایی است که به طور کامل توالی ژنتیکی آن مشخص شده است.
او تاکید دارد که اروپاییان روشن پوست زمانی بسیار متاخرتر یعنی احتمالا تنها در عصر نوسنگی ظاهر شدند . زمانی که انسان شکارچی مبدل به کشاورز شد و درنتیجه تغییراتی در رژیم غذایی او رخ داد که با کاهش ویتامین دی همراه شد که با این سبک زندگی وتغییرات آن ایجاد شده است.
توضیح آن که درصورت نبود ویتامین D کافی پوست بدن میتواند در تماس با آفتاب این ویتامین را تولید کند اما چنین سنتزی در پوست های تیره بسیار کمتر از سفید پوستان است و درنتیجه منجر به ایجاد انگیزه تغییر و تکامل تدریجی درپوست وتغییررنگ آن شده است.
به طور کلی این نکته پذیرفته شده است که کهنترین جد مشترک انسان مدرن، دارای پوست تیره بوده است ورنگ پوست انسانها به تدریج وهمزمان با مهاجرت به نقاط سرد تر شمال افریقا که دارای نور خورشید کم تراست، روشنتر شده است.
کارولوس میافزاید:«نکته جالب دراین یافتهها این است که نشان میدهد چگونه نوع بشر درسراسر جهان با تغییر محیط زندگی، دچار تغییرات مختلف شده و توالی مهاجرتها و اختلاط اقوام سبب ایجاد طیف وسیعی از انواع بشر شده است که اکنون مشاهده میکنیم.»
منبع: خبرگزاری میراث فرهنگی