اخبار فرهنگیاخبار ویژه

معرفی هنرمندی دیگر از دیار ترکمن صحرا/نکات مثبت و منفی مراسم مختومقلی فراغی سال ۹۷

موزیک متین بدخشان تورکمن نیوز 4 300x182 - معرفی هنرمندی دیگر از دیار ترکمن صحرا/نکات مثبت و منفی مراسم مختومقلی فراغی سال ۹۷مارقوش-مصاحبه- به تازگی روزهای گرامیداشت تولد عارف و شاعر نامی ترکمن صحرا را سپری کردیم و ۲۸۵-مین سالگرد جشن میلاد مختومقلی فراغی همانند سالهای گذشته تکراری و یکنواخت بلکه با کاستی هایی بیشتر از سالهای پیش برگزار شد.

به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی ترکمن های ایران؛ فرصتی شد با “متین بدخشان” یکی دیگر از هنرمندان جوان و پرتلاش دیار ترکمن صحرا گفت و گویی داشتم و از احوال خودش و برگزاری همایش بزرگداشت مختومقلی فراغی جویا شدم که در ادامه نظرتان را به مطالعه این مصاحبه جلب می کنم:

متین بدخشان هستم متولد ۱۳۶۶ در محله قدیمی ملانفس گنبدکاووس به دنیا آمدم.
– چند سال هست که فعالیت هنری دارید؟
حدود ۱۲ سال

– در دنیای هنر چه فعالیت هایی دارید؟
نوازندگی دوتار ، خوانندگی (باغشی) و موسیقی تلفیقی (کلاسیک)
حدود ۱۰ سالگی با شنیدن ساز و آوازهای ترکمن دوتار به هنر موسیقی سنتی ترکمن علاقمند شدم.

موزیک متین بدخشان تورکمن نیوز 1 223x300 - معرفی هنرمندی دیگر از دیار ترکمن صحرا/نکات مثبت و منفی مراسم مختومقلی فراغی سال ۹۷در همان سنین نزد استاد قلیچ انوری برای فراگیری دوتار رفتم که مرحوم به دلیل کهولت و مشغله کاری آموزش مرا قبول نکرد.
پس از آن حدود سالهای ۸۴ نزد استاد حمید وجدانی رفتم و در کلاسهاس آموزش این پیشکسوت حدود ۸ ماه موسیقی ترکمن را آموزش دیدم.

بعد از اینکه دوره مقدماتی و زبان موسیقی ترکمن را آموختم، با گوش دادن آهنگها و آوازهای ترکمنی (خلق آیدیم) ترکمن صحرا و بخشی های بزرگ ترکمنستان و با تمرین زیاد توانستم این موسیقی را به شکل حرفه ای فراگیرم.
اولین روزهای حضور در مجالس عمومی و مردمی را در کنار باغشی رحیم آتا در مجالس مختلف عروسی ترکمن صحرا تجربه کردم و وارد عرصه حرفه ای باغشی گری شدم.

برای اولین بار در افتتاحیه موزه فرش گنبدکاووس که نیاز بود در مراسم یک آهنگ ترکمنی نواخته و خوانده شود برنامه اجرا کردم و مورد تشویق حاضرین واقع شد که باعث اعتماد به نفس و تقویت روحیه ام شد و پس از آن به فکر اجرای برنامه و تشکیل گروه موسیقی افتادم.

برای فراگیری حرفه ای باغشی گری و اجرای مستقل آیدیم ساز (ساز و آواز) نزد استاد پیشکسوت “دکتر مجید تکه” رفتم.
از آن زمان تاکنون حدود(۵) سال است که نزد “استاد خالیپا مجید تکه” آموزش را ادامه می دهم.

برای اولین بار اجرای موسیقی و باغشی گری که پیش آمد از استاد در همان ۶ ماه دوره اولیه اجازه گرفتم و شروع به اجرای موسیقی در مجالس مختلف ترکمن صحرا کردم.

در این ۵ سال در جشنواره های مختلف، مراسم های دولتی، همایشها دعوت شده و متناسب هر برنامه با گروهم حضور یافته و اجرا داشتیم.

– نام گروه هنریتان چیست؟
چنار موزیک

– در همایش مختومقلی حضور داشتید؟
در ۴ سال گذشته در همایش های مختومقلی در گنبدکاووس و شهرهای دیگر ترکمن صحرا حضور یافته و با گروه های مختلف برنامه اجرا کردم.

گروه چنار موزیک را خرداد سال ۹۶ تشکیل دادیم و اسفند ۹۶ هم رسما مجوز فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گلستان را کسب کردیم.

– اعضای گروهتان چند نفر است؟

با خودم ۹ نفر
۱) متین بدخشان نوازنده و خواننده دوتار
۲) همرا بدخشان نوازنده کمانچه و دوتار
۳) امین شیرمحمدلی نوازنده کیبورد
۴) متین بدیعی نوازنده پرکاشن و سازهای ضربی
۵) متین سیدقلی نوازنده گیتار
۶) یاسین بدخشان نوازنده دوتار
۷) اسحاق شیری گنبد نوازنده دوتار
۸) محمد (مختار) تقان پور نوازنده دوتار
۹) مدیر اجرایی گروه : بیک نظر آرا

امسال به عنوان تماشاگر البته با دیدگاه هنری و از بعد موسیقی ترکمن در همایش ۲۸۵-مین سالگرد شاعر و عارف نامی ترکمن حضور داشتم.

-نکات مثبت :
حضور پرشور و استقبال تماشاگران ، مردم و مسئولین اجرای موسیقی
رپ ترکمن توسط هنرمند : امین نیازی، از نکات قوت موسیقی در این همایش بود که در نوع خود جدید و بی سابقه و اجرای خوبی داشت.
سیستم صوتی امسال نسبت به گذشته بهتر بود.
مجریان حضور خانم زلیخا کر در حد مطلوب و مجری گری برنامه خوب بود و نقطه قوت این برنامه بود.
توزیع پوستر مختومقلی فراغی و جدول برنامه های اجرایی از دیگر نکات مثبت همایش بود.

– نکات حاشیه دار و منفی :
پوشش ترکمنی هنرمندان بسیار ضعیف و کاملا تکراری و بدون نظم ظاهری بود.
مجریان برگزاری موسیقی بدون استعداد گروه های ثبت شده و بدون دعوت گروه های قوی حال حاضر بصورت سلیقه ای و رابطه ای گروه های ضعیف و تکراری را به همایش راه داد ه بودند.

شایسته است هنرمندان شناخته شده و گروه های رسمی و ثبت شده در همایش دعوت شوند نه اینکه خود هنرمندان با درخواست شخصی و اصرار خواستار حضور در همایش شوند.

یکی دیگر از مسائلی که از نکات قوت موسیقی محسوب می شود اجرای زنده است نه اجرای آهنگ های ضبط شده (پلی بک)، به خصوص موسیقی فولکلور ترکمن با اجرای زنده باشد نه اینکه همانند برخی گروه ها موسیقی ضبط شده پخش شود و لب خوانی کنند یا ادوات خاموش را اجرا کنند.
حضور بانوان در اجرای موسیقی و آواز از دیگر نکات بسیار ضعیف این همایش بود چرا که با وجود هنرمندان و باغشی های بزرگ و بنام در ترکمن صحرا بانوان ترکمن بیشتر در نمایش، اجرای لاله، مونجیق آتدی و هنرهای مربوط به بانوان باید اجرا داشته باشند.
حال اینکه هیچ یک از آنان هنرمند موسیقی نیستند و اجرای هنرمندان آقا و باغشی ها و دعوت از گروه های موسیقی می تواند به زیبایی و شکوه مراسم تاثیرگذار باشد.
ضمن اینکه بانوان می توانند به عنوان نماد و پوشش لباس ترکمنی در همایش حضور پوششی هم داشته باشند.

خبرنگار : یاشار نیازی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

*

code

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا