اخبار فرهنگیگلستان شناسی

نوكنده: نام استان گلستان به گرگان تغییر کند

مارقوش به نقل از خبرگزاری مهر:

مدير پايگاه ميراث جهاني گنبد قابوس با بیان این که فرهنگستان هنر در سال 1316 به اشتباه نام شهر استرآباد را گرگان نامگذاری کرده، گفت: نام استان گلستان به گرگان تغییر کند.

جبرئيل نوكنده عصر دوشنبه در جمع خبرنگاران گفت: شهری که اکنون در آن زندگی می‌کنیم و از آن به نام گرگان یاد می‌شود در گذشته استرآباد خوانده می‌شده؛ این خطه هم دارای فرهنگ است و سابقه تاریخی خودش را دارد.

وی ادامه داد: شهر استرآباد در گذشته بسیار با اهمیت بوده و ما به خاطر نامگذاری اشتباه نام این شهر را دفن کرده‌ایم؛ لذا نیاز است برای حفظ هویت نام استرآباد را دوباره زنده کنیم.

وی تلفظ شهر تاریخی جرجان را اشتباه دانست و تصریح کرد: اصلا درست نیست که شهر تاریخی گرگان را جرجان تلفظ کنیم به دلیل اینکه این شهر پس از تصرف یزید بن ملهب به خاطر عدم تلفظ عرب به جرجان تغییر نام یافت، نام شهر در” قابوس‌نامه ” نيز گرگان بوده و دليلي ندارد كه نام ايراني شهر را عربي بيان كنيم زیرا هيچ بار معنايي ندارد.

جبرئيل نوكنده افزود: نام گرگان از دوره هخامنشی بار معنایی دارد، نام ايالت گرگان را در کتیبه بیستون به نام “ورکانه” یاد شده که “ورکانه” از كلمه ” ورگ ” به زبان مازندرانی یعنی گرگ؛ سرزمینی که سمبل آن جانوري به نام گرگ بوده است.

وی ادامه داد: بار معنایی شهر گرگان در تاریخ ایرن به بیش از 2 هزار و 500 سال می‌رسد و دلیلی هم ندارد که فارسی زبانان شهر خود را به زبان عربی جرجان تلفظ کنند.

مشاور مدير كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان گلستان بیان کرد: در باب هفت و چهارده قابوس‌نامه اگر مطالعه کنید از گرگان و شاعر قمری این شهر نام می‌برد ولی ما اکنون متاسفانه این شهر را به اشتباه جرجان تلفظ می‌کنیم، حتی در شهر گرگان خیابانی به نام جرجان داریم که این نامگذاری هم اشتباه است.

نوكنده در توضیح نام شهر گرگان اظهار داشت: در گذشته یک سری حیوانات برای مردم شهر مقدس بودند و نام آن شهر بر اساس همان حیوان مقدس نام می گرفت مانند سیستان که سگستان می‌گفتند و گرگان نیز به دلیل تقدس این حیوان این نام را گرفت.

وی خاطر نشان کرد: شهرباستانی گرگان مرکز ایالت تاریخی گرگان که در منابع جغرافیای تاریخی به ” شهر جرجان” معروف است در جنوب غربی شهر امروزی گنبد کاووس و در 85 کیلومتری شمال شرق شهر آستراباد (گرگان امروزی) قرار دارد، شهر گرگان از جمله شهرهاي مهم دوران اسلامی است که ریشه آن به دوره ساسانی مربوط می‌شود.

عضو هيات علمي پژوهشگاه ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري مستقر در استان گلستان اظهار داشت: این شهر در عهد سلاطین مستقل ایرانی بعد از اسلام در قلمرو حکومت صفاریان، علویان، سامانیان، آل بویه و در دوره آل زیار (سلسله مورد حمایت غزنویان) پایتخت شده بود.

وی اضافه کرد: در دوران سلجوقیان و خوارزمشاهیان شهر گرگان به اوج شکوفائی خود رسیده و به صورت یکی از مراکز هنر اسلامی در آمده بود. این شهر باشکوه به سبب گوناگون چون جنگ‌های داخلی، زمین لرزه و از همه مهمتر حملات مغول در حدود سال 618 دچار ویرانی شد؛ گرچه مدت زمانی پس از حمله مغول در دوره ایلخانی و تیموری به فعالیت خود ادامه داد ولی هرگز آبادانی گذشته را باز نیافت.

وی تصریح کرد: هرچند که بسیاری از آثار اين شهر نمايان نيست و زير خاك قرار دارد اما شواهد ارزشمندي از بقاياي معماری و شهرسازی اين شهر در كاوش باستان‌شناسي بدست آمد و از طرفي آثار ارزشمندي از صنعت شیشه گری، سفالگری و فلزکاری از اين شهر كشف شد كه از نظر تكنيك ساخت شهرت عام و خاص داشته است .

نوکنده در خاتمه بیان کرد: اگر مطالعات جدی درباره این شهر صورت بگیرد ما می‌توانیم اطلاعات زیادی درباره تاریخ، معماري و شهرسازی در اوایل و اواسط دوره اسلام کسب کنیم.

منبع : سایت اولکأمیز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

*

code

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا