کوتاهی در بلندترین برج آجری جهان
گنبد کاووس به زیر ساخت های گردشگری نیاز دارد
کوتاهی در بلندترین برج آجری جهان
بنای گنبد قابوس با وجود ثبت جهانی نتوانسته است باری از مشکلات صنعت گردشگری گنبد و استان بردارد
مارقوش – خبرنگار همشهری: برج جهانی گنبدقابوس در11 تیر ماه 1391 به ثبت جهانی یونسکو رسید. بیگمان ثبت جهانی اثری فرهنگی و تاریخی تاثیر مستقیم بر اقتصاد جغرافیای اثر ثبت شده دارد. بنای گنبد قابوس بنای به یادگار مانده از سده چهارم هجری و عصر رازی در معماری ایران، به عنوان بلندترین برج تمام آجری جهان در فهرست میراث بشری جهانی قرار گرفته است.
اما این بنای تاریخی نتوانسته است باری از مشکلات صنعت گردشگری استان بردارد. شهر گنبد قابوس، با وجود حضور این بنای – ارزشمند، تنها دو مهمانسرا و یک هتل چهار ستاره دارد. در آستانه ورودی این شهر هم هتلی در حال ساخت است که تقریبا سی درصد آن باقی مانده است.
در حال حاضر در گنبدکاووس برخی از طرحهای گردشگری مانند طرح پارک آبی در حال ساخت هستند اما با وجود بنایی مانند گنبد قابوس، گنبد بیشتر از آن که نیاز به ساخت مجموعههای گردشگری مدرن داشته باشد، نیاز به ساختارهای گردشگری و محلهای اقامتی، برنامهریزی مدون برای معرفی بلندترین برج آجری جهان، ایجاد امکانات بومی و محلی مانند محوطههای تفریحی بر مبنای معماری سبک و آیین و رسوم ترکمن دارد.
الهه مرادی کارشناس گردشگری پیش از این در گفت وگو با همشهری بر الگوهای نادرست گردشگری در گلستان و ضرورت بومیسازان این طرحها و همچنین استفاده از آلمانهای قومی تاکید کرده بود. او اما این بار به همشهری میگوید به تک بناهای شاخص و یا مجموعههایی که در جهان به عنوان میراث جهانی ثبت شدهاند نگاه کنید. کافی است که به این مجموعهها نزدیک شوید، همه چیز در اطراف این بناها برایتان فراهم است.
از عکاسهای دورهگرد، تا رستورانها، فست فودها، نقشههای گردشگری، محلهای اقامتی گرانقیمت و ارزان، مراکز دسترسی به اینترنت، ایستگاههای تاکسی، مجسمههایی از بنای یاد شده، حتی لباسهایی با طرح بنای خاص، بازارچههای سنتی و خلاصه هر چیزی که ممکن است یک گردشگر احتیاج داشته باشد و یا برایش جذاب باشد در جغرافیایی کوچک گرد هم آمده است.
او در ادامه میگوید وقتی حتی به گردشگران داخلی بگوییم نشانهای از استان گلستان نام ببرید پاسخی جز ناهارخوران نمیشنوید. خانه گردشگری برای گنبد قابوس ویران است. نزدیک به 3 سال از ثبت جهانی این مجموعه میگذرد اما حتی کسی این بنای ارزشمند معماری را نمیشناسد. طبیعی است که وقتی کسی سراغی از این بنای تاریخی نمیگیرد، سرمایهگذار هم دلیلی برای سرمایهگذاری نمیبیند. به هرحال سرمایهگذار به فکر بازگشت سرمایه خود و سودآوری آن است. بهتر است قبل از هر اقدام دیگر و صرف هزنیههای اقتصادی هنگفت، این بنای جهانی را به جهانیان معرفی کنیم. “گنبد در حالی ازمهیا نبودن زیرساختهای لازم ودرخور رنج میبرد که به دلیل مشکلات اقتصادی دولت، امکان حمایت مالی و اعطای تسهیلات بانکی ویژه به بسیاری از سرمایهگذاران با ابهام روبهروست. در چنین شرایطی پیشنهاد سرمایهگذاران علاوه بر فعالتر شدن بخش خصوصی و تسهیل قوانین به نفع این بخش، ایجادشرکتهای سهامی عام تعاونی است. دکتر “سعید شیرکوند” معاون سرمایهگذاری سازمان میراث فرهنگی، در سفری به گلستان، برلزوم مشارکت مردمی و ترویج فرهنگ احداث شرکتهای سهامی عام در این حوزه تاکید کرد. شیرکوند در گفت وگویی با همشهری گفت: استفاده از شرکتهای سهامی عام، مردم را در مقابل گسترش این صنعت مطالبهگر میکند. یعنی اولا امکان سرمایهگذاری در بخش خصوصی را بیشتر میکند و هم به این دلیل که سرمایه خودشان در طرحها مشارکت دارد بر اجرایی شدن آن نظارت میکنند و تحقق برنامهها را مطالبه میکنند. از سوی دیگر توسعه گردشگری دغدغه عمومی خواهد شد. هیچ طرحی به اندازه زمانی که مردم درآن مشارکت کنند توسعه پیدا نخواد کرد.”
در واقع برای رونق گردشگری در شهری مانند گنبدکاووس که چنین داشتهگران قیمتی را برای گردشگران به معرض نمایش گذاشته است باید به فکر شرایط مناسب از قبیل هتلها و مراکز اقامتی خوب و سایر امکانات مورد نیاز بود. برای فراهم کردن این زیر ساختها هم گویا چارهای جز مدد گرفتن از بخش تعاونی و مشارکت دادن مردم در پروژهها نیست. امری که اگر مسئولان به آن توجه کافی داشته باشند میتوان گنبدکاووس را به یکی از قطبهای گردشگری کشور بدل کرد.
منبع: روزنامه همشهری
تصاویر خبری: رابعه امینی